Naleśniki z mąki gryczanej – najstarsza potrawa świata.

Galettes to przypuszczalnie najstarsza potrawa ludzkości. Te gryczane naleśniki były kiedyś namiastką chleba a ich korzenie wywodzą się z Bretanii.

Dzisiaj wypełniamy je szynką, sadzonym jajkiem, serem, indykiem…co stanowi pełnowartościowy, sycący posiłek a także pozwala cieszyć się pełnym bukietem różnorodnych smaków.

Oto jeden z przepisów na ciasto   ( wystarczy na 10 naleśników):

250 gr mąki gryczanej

1 jajko

Masło  (ok. 2 łyżek)

Sól ( najlepiej gruba morska )

Woda (ok 400 ml)

Odrobina oliwy z oliwek

Mąkę przesiewamy  do  miski.  Do zrobionego w misce wgłębienia wbijamy jajko . Dodajemy sól , mieszamy i stopniowo dodajemy wodę tak by powstało rzadkie ciasto. Odstawiamy na co najmniej godzinę ( ciasto  może stać całą noc).

Ponownie ubijamy i dodajemy odrobinę roztopionego masła.

Patelnię mocno rozgrzewamy, dodajemy masło do smażenia a następnie wylewamy na nią ciasto .

Naleśnik ma być bardzo cienki. Gdy brzegi ciasta zaczną brązowieć, przewracamy go na drugą stronę. Na środku układamy układamy wybrane przez nas składniki.

Brzegi naleśnika składamy w kwadrat.

Na jakiego naleśnika macie dziś ochotę: z grillowanym kurczakiem, szpinakiem, serem bałkańskim i słonecznikiem ? czy może z indykiem, prażonymi pomidorkami cherry, serem mazdamerem i sosem miętowym z chilli i limonką?

Galettes można podawać na różne sposoby – i to jest w nim super!

Pycha 🙂

Comments are closed.