Ciasteczka lawendowe – smak prowansalskiego lata.

Prowansja- żadna inna prowincja francuska nie oferuje takiego bogactwa kolorów i zapachów a wśród nich ten dominujący lawendowy…

lawendowe pole

Co roku ogromne pola lawendy oszałamiają swoim wyjątkowym kolorem i odurzają zapachem kwiatów. My postanowiłyśmy zatrzymać prowansalskie lato i przenieść te doznania do naszych słodkości.. tak powstały ciasteczka owsiano – lawendowe.

Lawenda, płatki owsiane, miód, odrobina masła i cukru brązowego…. Pyszne i zdrowe.

 

Przepisów na ciasteczka owsiane jest wiele. Oto jeden z  nich:

90 gr masła

90 gr mąki

90 gr płatków owsianych

po 1 łyżce mleka i miodu i kwiatów lawendy

Mąkę przesiewamy i łączymy z płatkami owsianymi i kwiatami lawendy. W rondelku rozpuszczamy masło razem z brązowym cukrem. Wszystkie składniki łączymy ( nie zapomnijcie o miodzie :)).

Formujemy z masy małe kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 st.  przez ok 8 min.

 

Smacznego !

 

Comments are closed.