Omlet z kozim serem.

Górskie i suche treny Francji , gdzie pożywienie nie leży pod kopytami 🙂 stały się miejscem hodowli kóz.

Ze 100 litrów mleka koziego można otrzymać ok. 11 kg sera. Kozie mleko nie uczula ( jest doskonałą alternatywą dla wszystkich, którzy nie tolerują laktozy ), ma mniej tłuszczu za to  więcej białka, soli mineralnych i witamin w porównaniu z krowim mlekiem.

ser-kozi

Kozi ser często wywołuje skrajne emocję, jedni go kochają a inni nienawidzą. My należymy do miłośników sera koziego 🙂 .

Jest to cenny element w naszym menu. Chociaż świetnie smakuje sam w towarzystwie wytrawnego wina, my  postanowiliśmy połączyć jego bogaty smak  z aromatem świeżych owoców i zamknęliśmy go w puszystym omlecie ( oczywiście z jajek od wolnych i szczęśliwych kurek :))

 omlet-z-kozim-serem

 

Nic nie stoi na przeszkodzie by dołączyła do niego lampka wina Sauvignom czy Pinot Noir 🙂

Comments are closed.