Fondue- smaczny pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.

Jak często zastanawiacie się ….. co przygotować pysznego do jedzenia na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi?

Coś wyjątkowego, smacznego i różnorodnego …. takie właśnie jest fondue serowe.

Gorący kociołek z aromatycznym, płynnym serem i niezliczona ilość dodatków sprawiają, że goście długo siedzą przy stole 🙂

Chociaż kochamy wszystko co francuskie, dla fondue zrobiłyśmy wyjątek i przygotowujemy je z serów szwajcarskich. Ementaler i Gruyere to podstawa fondue.

Wystarczy rozpuścić w garnuszku po 200 gram każdego z serów, dodać szklankę wytrawnego białego wina, 2 łyżki wiśniówki ( najlepiej tej bezbarwnej czyli Kirsz), ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, łyżkę mąki ziemniaczanej i przyprawy do smaku – gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Gdy  fondue będzie już miało aksamitną konsystencję, przekładamy je do specjalnego kociołka z podgrzewaczem, który wcześniej smarujemy jeszcze od środka ząbkiem czosnku.

Fondue serowe nam najlepiej smakuje z grzankami z pszennego i wieloziarnistego pieczywa, które przygotowujemy na patelni z pokrojonych w kostkę i oprószonych ziołami bagietek.

Świetnym dodatkiem jest również grillowana pierś z kurczaka lub indyka oraz wszelkie warzywa jakie lubicie lub jakie akurat macie pod ręką. Dobrym towarzyszem fondue jest surowy brokuł, kalafior, papryka czy seler naciowy.

I oczywiście obowiązkowo – kieliszek wytrawnego wina 🙂

Widelce w dłoń !

 

Smacznego !

 

Comments are closed.