Pain Perdu – tosty francuskie z owocami.

Co zrobić z bagietką, która została nam z poprzedniego dnia?

Nie jest już tak pachnąca i chrupiąca jak ta świeżowypieczona 🙁 i taka właśnie  jest najlepsza ! by przygotować z niej Pain Perdu – czyli francuskie tosty na słodko.

To bardzo proste danie – idealnie nadaje się na wyjątkowo aromatyczne śniadanie 🙂

Wystarczy pokroić bagietkę na 1,5 cm grubości kromki.

Następnie zanurzyć kromeczki w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i cukru waniliowego.

Gdy bagietka już nasiąknie, podsmażamy ją na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.

Rumiane tosty wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z pomarańczy, podajemy z ulubionymi owocami i miodem.

Wypróbujcie również Pain Perdu w jesiennej odsłonie – z prażonymi jabłkami i śliwkami z dodatkiem cynamonu – świetne śniadanie w chłodne dni 🙂

 

 

 SMACZNEGO !

Comments are closed.