Kawowe orzeźwienie.

Środek lata… rekordowe upały… każdy szuka czegoś orzeźwiającego.

Kawa nie zawsze musi być gorąca. Mamy dla was kilka „letnich”  propozycji 🙂

Caffe Affogato – espresso i zatopione w nim lody, zazwyczaj waniliowe  lub śmietankowe . Aby wzbogacić wachlarz smaków możemy dodać  ulubioną polewę.

 

 

Ten uwielbiany we Włoszech deser, również w Polsce ma wielu zwolenników.  I bardzo dobrze ! Szczególnie, że klimat też robi się nam iście południowoeuropejski 🙂 .

 

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna wersja affogato, można wypróbować kawę z mlekiem i lodami w wafelku – zamiast filiżanki ( będzie coś  do schrupania ) 🙂  .

 

Pychotka !

 

Ice coffe – kawa głównie z lodem a nie lodami ( ! ),  aczkolwiek tutaj wszelkie wariacje są dozwolone :).

 

 

Do zwykłej ice coffe ( kawa z lodem i zimnym mlekiem ) możemy dodawać nasze ulubione smaki… lody, bita śmietana,  syropy, polewy, czy likiery , wszystko to sprawi, że otrzymamy super zimny, pyszny kawowy deser.

Cold Brew – bardzo modny w ostatnim czasie napój, to kawa ” parzona ” na zimno.

Z typowym parzeniem kawy nie ma nic wspólnego, gdyż zmielone ( dość grubo ) ziarna kawy,  zalewamy zimną wodą. Ważne by wybierać kawę wysokiej jakości o lekko owocowym smaku.

Jak zrobić ?

70 gram kawy zalewamy schłodzoną wodą i zostawiamy na 12 – 18 godzin w CZYSTYM zamkniętym naczyniu ( np. słoiku ) w lodówce. Po upływie tego czasu kawę musimy przefiltrować i przelać do dzbanka. Od tego momentu mamy gotową bazę do przygotowania „mocnego”  zimnego napoju.

Pamiętajcie, że cold brew to naprawdę duży  KOP kofeinowy –  w porównaniu do zwyczajnie parzonej kawy :).

Cold brew świetnie smakuje z samym lodem, ale dodając np. tonik,  syrop i likier wiśniowy,  otrzymacie drink o zupełnie nowych walorach smakowych 😉 .

 

Smakują nie tylko w upalne dni  !!

 

 

 

 

Comments are closed.