Dynia – królowa jesieni.

Każdy z nas chciałby jeść pyszne , zdrowe i małokaloryczne dania.

Jesienią zapewnia nam to DYNIA. 

Owoc ten zachwycą różnorodnością odmian, barw, kształtów  i rozmiarów.

 

Największa polska dynia osiągnęła wagę ponad 800 kg . Rekord Guinessa należy jednak do dyni wyhodowanej w Belgii – niecałe 1200 kg!

Dynia kojarzy nam się ze świętem Halloween, kiedy to przed większością domów stoją dyniowe lampiony.

Warto jednak wykorzystać ją w naszej kuchni. Jest lekkostrawna  i bogata w białko,  błonnik, mikroelementy, witaminy A i B , dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie i urodę.

Stosowana jest jako baza lub dodatek do wielu dań.

Najczęściej z dyni przygotowuję się zupy -kremy. My jednak proponujemy coś innego – Sernik Dyniowy.

 

 

Przepis na sernik dyniowy:

Spód:

180 gr mąki pszennej tortowe

100 gr cukru

3 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

100 gr schłodzonego masła

Masa serowa:

400 gr dyni ( najlepiej sprawdza się dynia hokkaido )

800 gr twarogu sernikowego

200 gr serka mascarpone

3 jajka

3 żółtka

100 ml śmietanki tortowej 36%

2 budynie śmietankowe ( po 40 gr )

200 gr cukru pudru

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

20 gr startej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Składniki spodu dokładnie zagnieść. Wyrobioną masę wyłożyć spód i boki tortownicy ( 28 cm średnicy).

Dynię pokroić w kostkę . 350 gram dyni podsmażyć na patelni aż będzie miękka.

Po wystudzeniu zblendować . Dodać skórkę z pomarańczy, twaróg sernikowy, serek mascarpone i wymieszać. Dodać resztę składników i zmiksować.

Masę serową przełożyć do tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopnni na 50 – 60 minut.

Ostudzony sernik można polać  czekoladą.  Nam najbardziej smakuje jednak taki oprószony tylko cukrem pudrem.

 

 

Pyszne ciasto i gorąca kawa – od razu jesienne dni stają się przyjemniejsze 🙂

Bon appetit !!!

Comments are closed.