Tłusty czwartek …a może jednak Tłusty Wtorek?

Co kraj to obyczaj i to pod wieloma względami..

Nasz Tłusty Czwartek Francuzi obchodzą tuż przed Środą Popielcową. Mardi gras to „Tłusty Wtorek” 😊

Podczas gdy my świętujemy ostatki, a o pączkach zdążyliśmy już prawie zapomnieć, we Francji dopiero w tym dniu wszyscy objadają się pysznościami.

Nie zawsze jednak zakończeniu karnawału towarzyszyło tyle słodkości. Pączki jakie dzisiaj znamy pojawiły się najprawdopodobniej dopiero w XVII wieku. Wcześniej objadano się bardziej na słono. Dawne pączki robiono z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną lub boczkiem 😮

Zdecydowanie bardziej przemawia do nas ich współczesna, słodka forma 👌

Dzisiaj możemy się delektować pączkami w bardzo licznych odsłonach.

Pączki drożdżowe z marmoladą owocową, różaną, nadzieniem serowym, kawowym, …

z lukrem , cukrem pudrem..,

oponki serowe, oponki francuskie ( cruller ) – wybitnie leciutkie z ciasta parzonego z miodowym lukrem..

.. aż ślinka leci na samą myśl o nich 😍 ( i nie ważne czy to wtorek, czwartek czy inny dzień tygodnia ).

Tradycją „Tłustego Wtorku” jest nie tylko delektowanie się pączkami, faworkami czy naleśnikami ale również, albo przede wszystkim udział w wielkich pochodach karnawałowych.

Karnawał w Dunkierce

Poprzebierani w wielobarwne stroje Francuzi, biorą udział w defiladach, gdzie spalają zgromadzone w ciągu dnia liczne kalorie 😉

Karnawał w Nicei

I tak po wielkim świętowaniu rozpoczyna się post … i oby jak najszybciej nadeszła Wielkanoc z jej pysznymi wypiekami 😊.

Comments are closed.