Każdy z nas chciałby jeść pyszne , zdrowe i małokaloryczne dania.
Jesienią zapewnia nam to DYNIA.
Owoc ten zachwycą różnorodnością odmian, barw, kształtów i rozmiarów.
Największa polska dynia osiągnęła wagę ponad 800 kg . Rekord Guinessa należy jednak do dyni wyhodowanej w Belgii – niecałe 1200 kg!
Dynia kojarzy nam się ze świętem Halloween, kiedy to przed większością domów stoją dyniowe lampiony.
Warto jednak wykorzystać ją w naszej kuchni. Jest lekkostrawna i bogata w białko, błonnik, mikroelementy, witaminy A i B , dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie i urodę.
Stosowana jest jako baza lub dodatek do wielu dań.
Najczęściej z dyni przygotowuję się zupy -kremy. My jednak proponujemy coś innego – Sernik Dyniowy.
Przepis na sernik dyniowy:
Spód:
180 gr mąki pszennej tortowe
100 gr cukru
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 gr schłodzonego masła
Masa serowa:
400 gr dyni ( najlepiej sprawdza się dynia hokkaido )
800 gr twarogu sernikowego
200 gr serka mascarpone
3 jajka
3 żółtka
100 ml śmietanki tortowej 36%
2 budynie śmietankowe ( po 40 gr )
200 gr cukru pudru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
20 gr startej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Składniki spodu dokładnie zagnieść. Wyrobioną masę wyłożyć spód i boki tortownicy ( 28 cm średnicy).
Dynię pokroić w kostkę . 350 gram dyni podsmażyć na patelni aż będzie miękka.
Po wystudzeniu zblendować . Dodać skórkę z pomarańczy, twaróg sernikowy, serek mascarpone i wymieszać. Dodać resztę składników i zmiksować.
Masę serową przełożyć do tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopnni na 50 – 60 minut.
Ostudzony sernik można polać czekoladą. Nam najbardziej smakuje jednak taki oprószony tylko cukrem pudrem.
Pyszne ciasto i gorąca kawa – od razu jesienne dni stają się przyjemniejsze 🙂
Bon appetit !!!