Pomimo, że wyznajemy tą samą wiarę co Francuzi, obchodzimy Święta Bożego Narodzenia w dość odmienny sposób.
To co nas łączy to pięknie ustrojona choinka, rozświetlone ulice miast, bożonarodzeniowe jarmarki oraz oczywiście prezenty, które we Francji rozpakowuje się dopiero w Dzień Bożego Narodzenia.
Najważniejszym symbolem tych świąt nie jest jednak choinka, tylko szopka bożonarodzeniowa wraz ze świątecznymi figurkami.
Francuzi uroczyście obchodzą tylko Wigilię i Boże Narodzenie, nie ma “drugiego dnia świąt”. Nie ma tu też tradycji łamania się opłatkiem ( tylko nieliczni dzielą się chlebem ).
Francuskie rodziny spotykają się przy świątecznym stole w Boże Narodzenie. W zależności od regionu potrawy na nim różnią się od siebie – w Paryżu królują ostrygi a w Bretanii gryczane placki z kwaśną śmietaną .
Tradycyjną potrawą bożonarodzeniową jest pieczony indyk nadziewany kasztanami.
Na stołach oprócz niego goszczą ryby, owoce morza oraz pasztet z gęsich wątróbek (foie gras ).
W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć także Bûche de Noël czyli pysznego ciasta w kształcie konaru drzewa ( czasami wykonuje się go jako lekki lodowy deser ).
Jeżeli jesteście fanami słodkości to na pewno spodoba Wam się tradycja panująca w Prowansji. Tutaj po zjedzeniu głównych dań serwuje się 13 deserów, głównie owocowych, które symbolizują 12 apostołów i Jezusa.
Warto poznawać obce obyczaje 🙂
A Was co zainspirowało ? Może przeniesiecie trochę Francji do polskich świąt ?
Wesołych Świąt !!!!