Prowansja- żadna inna prowincja francuska nie oferuje takiego bogactwa kolorów i zapachów a wśród nich ten dominujący lawendowy…
Co roku ogromne pola lawendy oszałamiają swoim wyjątkowym kolorem i odurzają zapachem kwiatów. My postanowiłyśmy zatrzymać prowansalskie lato i przenieść te doznania do naszych słodkości.. tak powstały ciasteczka owsiano – lawendowe.
Lawenda, płatki owsiane, miód, odrobina masła i cukru brązowego…. Pyszne i zdrowe.
Przepisów na ciasteczka owsiane jest wiele. Oto jeden z nich:
90 gr masła
90 gr mąki
90 gr płatków owsianych
po 1 łyżce mleka i miodu i kwiatów lawendy
Mąkę przesiewamy i łączymy z płatkami owsianymi i kwiatami lawendy. W rondelku rozpuszczamy masło razem z brązowym cukrem. Wszystkie składniki łączymy ( nie zapomnijcie o miodzie :)).
Formujemy z masy małe kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok 8 min.
Smacznego !