Croque monsieur i madame – paryskie dania na co dzień.

Spacerując po Paryżu, liczne kawiarnie, restauracje czy bistra, zapraszają nieustannie, by zasiąść na jednych z ich krzesełek i złapać oddech pomiędzy zwiedzaniem pięknych, paryskich zabytków.

SONY DSC

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

Długie spacery wywołują nie tylko chęć odpoczynku, ale również smaka na co nieco z francuskiej kuchni.

Klasyką paryskich knajpek   jest croque monsieur.  Nie wypada go wręcz nie spróbować.

Historia tego prostego dania rozpoczęła się prawdopodobnie w 1910 roku w kawiarni przy Boulevard des Capucines, gdzie właściciel próbował zastąpić brakujące mu na ten czas chrupiące bagietki , podpieczonym chlebem tostowym. Dodał do niego szynkę , ser i stworzył danie, które bardzo przypadło do gustu Paryżanom.

croque

Niedługo potem chrupiące tosty zaczęto podawać z w towarzystwie sadzonego jajka – i tak powstał croque madame.

Croque monsieur i madame stały się klasyką „małego co nieco” paryskich knajpek.

 

SONY DSC

 

obraz-128

 

 

 

 

 

 

Nie myślcie jednak, że dzisiaj wszędzie zjecie takiego samego croque. Nasze doświadczenie pokazało, że ile knajpek tyle wariacji jego podania.

Każdorazowo zamawiany przez nas croque smakował inaczej. Wykonany był z różnego rodzaju pieczywa, za każdym razem z dodatkiem innej szynki i sera.

 

W Giselle, croque madame przygotowujemy z pszennego chleba. Podsmażone na klarowanym maśle, wyjątkowo chrupiące tosty , w towarzystwie szynki długodojrzewającej i sera Mazdamera,  z rozpływającym się jajkiem na wierzchu – smakują naprawdę wybornie :).

 

 

 

Comments are closed.