Jak często zastanawiacie się ….. co przygotować pysznego do jedzenia na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi?
Coś wyjątkowego, smacznego i różnorodnego …. takie właśnie jest fondue serowe.
Gorący kociołek z aromatycznym, płynnym serem i niezliczona ilość dodatków sprawiają, że goście długo siedzą przy stole 🙂
Chociaż kochamy wszystko co francuskie, dla fondue zrobiłyśmy wyjątek i przygotowujemy je z serów szwajcarskich. Ementaler i Gruyere to podstawa fondue.
Wystarczy rozpuścić w garnuszku po 200 gram każdego z serów, dodać szklankę wytrawnego białego wina, 2 łyżki wiśniówki ( najlepiej tej bezbarwnej czyli Kirsz), ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, łyżkę mąki ziemniaczanej i przyprawy do smaku – gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Gdy fondue będzie już miało aksamitną konsystencję, przekładamy je do specjalnego kociołka z podgrzewaczem, który wcześniej smarujemy jeszcze od środka ząbkiem czosnku.
Fondue serowe nam najlepiej smakuje z grzankami z pszennego i wieloziarnistego pieczywa, które przygotowujemy na patelni z pokrojonych w kostkę i oprószonych ziołami bagietek.
Świetnym dodatkiem jest również grillowana pierś z kurczaka lub indyka oraz wszelkie warzywa jakie lubicie lub jakie akurat macie pod ręką. Dobrym towarzyszem fondue jest surowy brokuł, kalafior, papryka czy seler naciowy.
I oczywiście obowiązkowo – kieliszek wytrawnego wina 🙂
Widelce w dłoń !
Smacznego !