Awokado to wyjątkowy owoc. Nie ma sobie równych, jeżeli chodzi o energię, którą nam dostarcza. Jeden średniej wielkości owoc ma ok 430 kcal ! ale tych dobrych :). Zawarty w nim kwas oleinowy, nie tylko obniża tak zwany zły cholesterol, ale przeciwdziała też nowotworom.
Poza tym, awokado to moc witamin, źródło między innymi potasu i luteiny. Nic dziwnego więc, że awokado było doceniane już 7000 lat p.n.e.
Dzisiaj w Polsce rośnie jego popularność.
Dodajemy je do sałatek, kanapek, robimy z niego pasty …
…. wykorzystujemy je by zrobić pyszne śniadanie 🙂
A że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma dać nam moc energii i witalności, to awokado idealnie do niego pasuje.
Na opieczonych kromkach bagietki francuskiej kładziemy pokrojone w plastry dojrzałe awokado. Na to podsmażony, chrupiący boczek ….
…..a do tego – odżywcze jaja i prażone migdały.
Pyszne i bardzo pożywne danie : Jajka sadzone na grzankach z salsą z awokado.
Zapraszamy do spróbowania w naszym bistro 🙂