Co zrobić z bagietką, która została nam z poprzedniego dnia?
Nie jest już tak pachnąca i chrupiąca jak ta świeżowypieczona 🙁 i taka właśnie jest najlepsza ! by przygotować z niej Pain Perdu – czyli francuskie tosty na słodko.
To bardzo proste danie – idealnie nadaje się na wyjątkowo aromatyczne śniadanie 🙂
Wystarczy pokroić bagietkę na 1,5 cm grubości kromki.
Następnie zanurzyć kromeczki w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i cukru waniliowego.
Gdy bagietka już nasiąknie, podsmażamy ją na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.
Rumiane tosty wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z pomarańczy, podajemy z ulubionymi owocami i miodem.
Wypróbujcie również Pain Perdu w jesiennej odsłonie – z prażonymi jabłkami i śliwkami z dodatkiem cynamonu – świetne śniadanie w chłodne dni 🙂
SMACZNEGO !