Przyszła jesień a wraz z nią ochota na coś nowego w naszym menu.
Brioszka – podstawowy artykuł w każdej francuskiej boulangerie.
Ta maślana, lekko słodka bułka drożdżowa, stała się głównym bohaterem naszego dania.
Pieczywo to smakuje doskonale z konfiturą jak i z samym masłem.
Jednak tym razem spróbujcie jej w wersji przygotowanej na słono :).
Przepis na brioszki panierowane w parmezanie
Brioszkę kroimy na kromki o grubości ok 2 cm. Słodki smak przełamiemy panierując kawałki brioszki w drobno startym parmezanie i ulubionych ziołach.
Dodatkowego aromatu doda boczek, którym owijamy „paluchy” .
Tak przygotowaną brioszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 4 minuty. W tym czasie „paluchy” powinny zrobić się złociste i wyjątkowo chrupiące 🙂
W takiej postaci smakują wybornie jako przekąska, popijane wytrawnym czerwonym winem.
Gdy jednak chcemy stworzyć bardziej syte danie … podajmy je z naszymi ulubionymi dodatkami.
Jesień kojarzy się z grzybami. My wybraliśmy te, które są dostępne nie tylko o tej porze roku.
Pieczarki – niezwykle aromatyczne i można je kupić przez cały rok 🙂
Pokrojone w ćwiartki, z dodatkiem natki pietruszki i oczywiście soli i pieprzu, krótko podsmażamy na rozgrzanym maśle aż staną się złociste.
Aby danie było bardziej syte, przygotowujemy jeszcze jajecznicę z 3 jaj.
Jeżeli chcemy by nasza jajecznica była „aksamitna”, roztrzepujemy jaja z 2 łyżkami mleka i smażymy je na maśle klarowanym. Spowoduje to, że jajecznica będzie baaardzo delikatna .
Ciepłe „paluchy” z brioszki układamy na talerzu, obok pieczarki i usmażone jaja.
Wszystko podajemy w towarzystwie sałatki z pomidorków cherry.
Smacznego !