Grzany cydr – idealny na zimę.

Cydr jest bardzo popularny we Francji,  Wielkiej Brytanii czy Skandynawii, ale w naszym kraju również zaczyna być co raz bardziej znany i lubiany :).

Robi się go z jabłek – a więc owoców, których u nas nie brakuje. Dlatego w sklepach oprócz wielu zagranicznych brandów, możemy kupić także polski cydr.

Schłodzony – świetnie smakuje latem, ale zimą znacznie lepszy jest cydr grzany.

Jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Do garnuszka wlewamy cydr i podgrzewamy na małym ogniu.

Gdy będzie już ciepły dodajemy cukier brązowy ( na szklankę  cydru – jedną płaską łyżkę cukru ). Uwaga będzie się mocno pienił!

Do tego gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i cząstki jabłka.

Najważniejsze w przygotowaniu cydru jest to, by go nie zagotować. Ma być gorący ale nie wrzący !

Oczywiście do przygotowania grzanego cydru, możecie wybrać inne przyprawy, które lubicie ( kardamon też  świetnie się tu sprawdzi :).

Gorący cydr przelewamy do szklanki i cieszymy się jego smakiem i aromatem…

 

 

     à votre santé !

Comments are closed.