Cydr jest bardzo popularny we Francji, Wielkiej Brytanii czy Skandynawii, ale w naszym kraju również zaczyna być co raz bardziej znany i lubiany :).
Robi się go z jabłek – a więc owoców, których u nas nie brakuje. Dlatego w sklepach oprócz wielu zagranicznych brandów, możemy kupić także polski cydr.
Schłodzony – świetnie smakuje latem, ale zimą znacznie lepszy jest cydr grzany.
Jego przygotowanie jest niezwykle proste.
Do garnuszka wlewamy cydr i podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy będzie już ciepły dodajemy cukier brązowy ( na szklankę cydru – jedną płaską łyżkę cukru ). Uwaga będzie się mocno pienił!
Do tego gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i cząstki jabłka.
Najważniejsze w przygotowaniu cydru jest to, by go nie zagotować. Ma być gorący ale nie wrzący !
Oczywiście do przygotowania grzanego cydru, możecie wybrać inne przyprawy, które lubicie ( kardamon też świetnie się tu sprawdzi :).
Gorący cydr przelewamy do szklanki i cieszymy się jego smakiem i aromatem…
à votre santé !