W tym roku, w pierwszy dzień wiosny, obchodzić będziemy Goût de France – święto Francuskiej Kuchni.
Chociaż nie jesteśmy restauracją, postanowiliśmy na swój sposób ten dzień uczcić. A ponieważ naszą specjalnością są śniadania ….
Co Francuzi jedzą na śniadanie? Zdecydowanie nie to co my !
Będąc we Francji musimy się nastawić na to, że rano zamiast jajecznicy czy kiełbaski, na śniadanie dostaniemy….. croissanta z kawą :).
Francuzi nie lubią rano się objadać. Typowym śniadaniem jest dla nich petit déjeune – coś małego i słodkiego oczywiście w towarzystwie mocnej kawy. To dobry początek każdego dnia !
Takie śniadanie nie może się obejść bez croissanta. Tylko świeży rogalik smakuje tak wyjątkowo… chrupiący z zewnątrz, maślany i mięciutki w środku.
Najlepsze petit déjeune zjemy oczywiście we francuskiej piekarni -boulangerie lub też brasserie. Tutaj często uzupełnia się to lekkie śniadanie, o świeży sok pomarańczowy lub sałatkę z owoców.
U nas codziennie czekają na Was świeże croissanty w różnych smakach, a z okazji Dnia Kuchni Francuskiej w Polsce, dodajemy je do każdej dużej kawy zupełnie za darmo :).
Bon appetit !