Środek lata… rekordowe upały… każdy szuka czegoś orzeźwiającego.
Kawa nie zawsze musi być gorąca. Mamy dla was kilka „letnich” propozycji 🙂
Caffe Affogato – espresso i zatopione w nim lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe . Aby wzbogacić wachlarz smaków możemy dodać ulubioną polewę.
Ten uwielbiany we Włoszech deser, również w Polsce ma wielu zwolenników. I bardzo dobrze ! Szczególnie, że klimat też robi się nam iście południowoeuropejski 🙂 .
Jeśli znudziła Wam się tradycyjna wersja affogato, można wypróbować kawę z mlekiem i lodami w wafelku – zamiast filiżanki ( będzie coś do schrupania ) 🙂 .
Pychotka !
Ice coffe – kawa głównie z lodem a nie lodami ( ! ), aczkolwiek tutaj wszelkie wariacje są dozwolone :).
Do zwykłej ice coffe ( kawa z lodem i zimnym mlekiem ) możemy dodawać nasze ulubione smaki… lody, bita śmietana, syropy, polewy, czy likiery , wszystko to sprawi, że otrzymamy super zimny, pyszny kawowy deser.
Cold Brew – bardzo modny w ostatnim czasie napój, to kawa ” parzona ” na zimno.
Z typowym parzeniem kawy nie ma nic wspólnego, gdyż zmielone ( dość grubo ) ziarna kawy, zalewamy zimną wodą. Ważne by wybierać kawę wysokiej jakości o lekko owocowym smaku.
Jak zrobić ?
70 gram kawy zalewamy schłodzoną wodą i zostawiamy na 12 – 18 godzin w CZYSTYM zamkniętym naczyniu ( np. słoiku ) w lodówce. Po upływie tego czasu kawę musimy przefiltrować i przelać do dzbanka. Od tego momentu mamy gotową bazę do przygotowania „mocnego” zimnego napoju.
Pamiętajcie, że cold brew to naprawdę duży KOP kofeinowy – w porównaniu do zwyczajnie parzonej kawy :).
Cold brew świetnie smakuje z samym lodem, ale dodając np. tonik, syrop i likier wiśniowy, otrzymacie drink o zupełnie nowych walorach smakowych 😉 .
Smakują nie tylko w upalne dni !!