Brioszki- zawsze obecne we francuskie boulangerie.

Przyszła jesień a wraz z nią ochota na coś nowego w naszym menu.

Brioszka – podstawowy artykuł w każdej francuskiej  boulangerie.

Ta  maślana, lekko słodka bułka drożdżowa, stała się głównym bohaterem naszego dania.

Pieczywo to smakuje doskonale z konfiturą jak i z samym masłem.

Jednak tym razem spróbujcie jej  w wersji przygotowanej na słono  :).

Przepis na brioszki panierowane w parmezanie

        Brioszkę kroimy na kromki o grubości ok 2 cm.  Słodki smak przełamiemy panierując kawałki brioszki w drobno startym parmezanie i ulubionych ziołach.

Dodatkowego aromatu doda boczek, którym owijamy „paluchy” .

Tak przygotowaną brioszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 4 minuty. W tym czasie „paluchy” powinny zrobić się złociste i wyjątkowo chrupiące 🙂

W takiej postaci smakują wybornie jako przekąska,  popijane wytrawnym czerwonym winem.

Gdy jednak chcemy stworzyć bardziej syte danie … podajmy je z naszymi ulubionymi dodatkami.

Jesień kojarzy się z grzybami. My wybraliśmy te, które są dostępne  nie tylko o tej porze roku.

Pieczarki – niezwykle aromatyczne i można je kupić przez cały rok 🙂

Pokrojone w ćwiartki, z dodatkiem natki pietruszki i oczywiście soli i pieprzu,  krótko podsmażamy na rozgrzanym maśle aż staną się złociste.

Aby danie było bardziej syte, przygotowujemy jeszcze jajecznicę z 3 jaj.

Jeżeli chcemy by nasza jajecznica była „aksamitna”,  roztrzepujemy jaja z 2 łyżkami  mleka i smażymy je na maśle klarowanym. Spowoduje to, że jajecznica będzie baaardzo delikatna .

Ciepłe „paluchy”  z brioszki układamy na talerzu, obok pieczarki i  usmażone jaja.

Wszystko podajemy w towarzystwie  sałatki z pomidorków cherry.

Smacznego !

 

 

 

 

 

Comments are closed.